eenpans gerechten

De lekkerste pannenkoeken maak je helemaal zelf

Nu weet ik wel dat er tal van "pannenkoeken mixen" bestaan, maar aangezien je die dus ook nog moet mengen met ei, melk of alleen met water (?) EN er in deze mixen tal van E-nummers en andere, in mijn ogen, niet natuurlijke ingrediënten zitten, blijf ik er bij dat de lekkerste - en meest natuurlijke - pannenkoeken je echt gewoon helemaal zelf maakt. En dat is heel simpel:

Ingrediënten:

 • Ingrediënten voor de lekkerste pannenkoeken250 gr tarwe patentbloem
 • 2 eieren (middel groot)
 • 600 ml melk (vol of half-vol)
 • een beetje zout
 • boter 

Overige benodigdheden:

 • grote kom
 • garde
 • koekenpan
 • kleine pol-lepel (jus-lepel)
 • grote pan met warm/heet water
 • houten spatel

Als eerste maak je het beslag door de bloem en een snufje zout in de grote kom te doen en daar een voor een de eieren door heen te kloppen, het beste gaat dit met een vork. Giet dan een klein gedeelte van de melk erbij en gebruik de garde om dit goed te mengen.

Pannenkoeken beslag maken met een garde

Voeg steeds wat meer melk bij totdat alle melk er in zit en er een glad, luchtig beslag is ontstaan, zonder klontjes.

Nu komt het aller belangrijkste van de voorbereidingen voor de lekkerste pannenkoeken:

Laat het beslag nu minimaal 30 minuten rustenIk gooi er altijd een t-doek over heen zodat er niets in kan vallen (of vliegen).

Laat het pannenkoeken beslag een half uur rusten

Door het "rusten" wordt het beslag nog luchtiger, komen de opgeklopte gluten tot rust en krijg je echt gladdere en egale bruine pannenkoeken. Zelfs de berucht "eerste pannenkoek mislukt altijd" hoort dan tot de verleden tijd.

Na het rusten zet je een pan warm water op een laag vuurtje met daarop een bord waarop je de gebakken pannenkoeken op deponeert zodat ze allemaal warm blijven totdat je uitgebakken bent.

Op een grote pit verwarm je de koekenpan (liefst met teflon laag) en smelt hier in een beetje boter. Ik gebruik nooit geen margarine maar altijd echte boter. Het belangrijkste voor de eerste pannenkoek is zorgen dat de pan en de boter op goede temperatuur zijn - dit kun je zien aan de boter, moet echt helemaal gesmolten zijn, net bruin worden maar niet verbranden.

Schep nu voldoende beslag in de hete pan zodat het (met een beetje draaien) de hele bodem bedekt. Met mijn kleine pollepel betekent dit 1.5 - 2 schepjes. 

De beste manier om pannenkoeken te bakken

Laat het beslag licht bruin worden voordat je de koek omdraait. Je kunt voor de zekerheid wel met een houten spatel kijken of de koek langs de rand "lost laat" of door met de pan een beetje te schudden.

Pannenkoeken bakken, laat het wit verdwijnen voordat er gedraaid wordt

De bovenstaande foto laat zien dat er nog een plek "wit" is en dat je dus nog eventjes geduld moet hebben met het omdraaien.

Voor de eerste omdraai beurt gebruik ik altijd een houten platte spatel zodat ik er zeker van ben dat de koek niet dubbel slaat en dus "mislukt".

Pannenkoeken draai je de eerste keer om met een spatel  Pannenkoeken bakken, de beste manier

Laat de andere kant ongeveer dezelfde tijd bakken als de eerste kant en draai de koek daarna weer om - nu kun je gerust de koek "omzwiepen", als je dit niet vertrouwd gebruik je gewoon weer de spatel.
De pannenkoek is klaar als beide kanten egaal bruin zijn. 

Schuif de pannenkoek op het bord op de pan met water, doe weer een beetje boter in de pan, wacht totdat dit gesmolten is en schep er weer beslag in. Zo bak je alle pannenkoeken totdat je beslag helemaal op is.

Pannenkoek met stroop  Pannenkoek met jam

Dan zet je de pan met het bord vol met pannenkoeken op tafel en kan er gesmuld worden. Bijvoorbeeld door er suiker stroop of (aardbeien)jam op te doen.

Smakelijk eten!


(Vergeetachtige) Kaatje's zuurkool schotel

Zuurkool, echte winterkost - alhoewel wij het regelmatige in andere seizoenen ook eten. 

Mijn lekkerste recept is een overschotel, waar de zuurkool gelaagd met rookworst en appelmoes afgedekt wordt met aardappel puree. Alhoewel - tijdens de Bergese vastenavond - een broodje zuurkool met worst nooit niet te versmaden is!

Door mijn vergeetachtigheid is mijn zuurkool overschotel recept een paar jaar geleden aangepast - ik was de melk voor de puree vergeten en heb toen maar de puree met de appelmoes gemaakt, denkende: vocht is vocht. Het resultaat smaakte naar ons idee eigenlijk beter dan het oude recept en sindsdien gebruik ik "appelmoes/aardappel puree" voor deze schotel.

Men neme - voor 2 personen:

 • een pot of zak natuurlijke zuurkool (ongeveer 650 gr "uitgelekt")
 • een rookworst (350 gr)
 • 3 middelgrote of 4 kleine aardappels (kruimig)
 • een potje appelmoes (300 - 350 gr)

Schel de aardappelen, snij ze in kleinere stukken. Vul een middelgtore pan met warm/heet water todat de stukken aardappel onder water staan en voeg wat zout toe. Zet de pan op het gas/kookplaat en kook ze totdat ze gaar zijn.

Doe, nadat de aardappels op gezet zijn, de zuurkool in een pan op een laag vuur - kijk of dat je een beetje water moet toevoegen zodat de zuurkool niet aanbrand. Plaats een deksel op de pan en laat de zuurkool warm worden

Snij de rookworst in kleine schijfjes

  Zuurkool1  Zuurkool2

Als de aardappels bijna gaar zijn - ongeveer na 15 minute koken - vul een glazen overschaal met de warme zuurkool en leg de schijfjes rookworst er over heen

Zuurkool3

Verwarm de oven voor - gasstand 5/6, 200 graden Celcius - giet de aardappels af en kook ze droog op een laag vuur. Haal de pan van het gas/plaat en prak de aardappels met een vork. Scep de appelmoes uit de pot en mix het in de aardappels

Zuurkool4  Zuurkool5

Als alles door elkaar zit schep dan de appelmoes/aardappel puree in de ovenschaal, verdeel het goed en strijk het gelijk.

Zuurkool6  Zuurkool7

Je kunt met de vork de puree "decoreren" en soms schrijf ik er zelfs een woord op.

Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en "bak" het voor ongeveer 20 - 25 minuten

Zuurkool8  Zuurkool9

Klaar! Eet smakelijk.

(Geen glazen ovenschaal? Kijk op Bol.com voor grote en kleine schalen: