bakken

Waarom bakken zo leuk is

Na een beetje nadenken kom ik op 3 hoofdredenen waarom ik bakken zo leuk vind:

  ingredientenBakken heeft iets magisch!
Ik sta er elke keer weer van versteld hoe de verschillende ingrediënten door een paar kleine handelingen - meestal met 10 vingers of een simpele mixer - elke keer weer veranderen in iets lekkers, geurig, glanzend en mooi.

Bloem, boter, suiker en af en toe gist veranderen, door kneden of mixen, van enkelvoudige produkten in een samenhangend (plakkend!) deeg of beslag om daarna gevuld, gevormd en/of gebakken te worden. Elke keer weer "tovert" de oven er het gewenste brood of gebak van: magisch!

magisch resultaat

Zelf gebakken produkten zijn lekker(der)
Zonder E-nummers of conserveringsmiddelen en precies die ingrediënten die jij lekker vindt - elk recept kan naar eigen smaak aangepast worden, iets wat ik vrij regelmatig doe, dat is nog een (bij)reden waarom bakken zo leuk is.
En echt, vers uit de oven smaakt zelf een mishap (of Miss Baksel) vaak nog lekkerder dan een - hoewel keurig en knap gemaakt - uit de winkel gekocht.

En, ook belangrijk, zelf bakken is goedkoop!
Neem nu de Lariekoek van laatst: alle ingredienten bij elkaar kosten ongeveer € 2,50 (inclusief een kwartje stroom, gezien de lage energie kosten van tegenwoordig). Uit de Lariekoek haal je toch 14 - 16 royale partjes, dat is gemiddeld zo'n 17 cent per partje. Daar kan de banketbakker echt niet tegen op.

Nu hoor ik je zeggen: maar ik verdien 25 euro per uur en die Lariekoek kost met toch een uur om te bereiden (rijs en baktijd niet meegerekend), dus komt het op € 27,50 uit, gemiddeld zo'n 2 euro per partje. Dank je de koekoek, zodra je een professionele bakker of kok bent mag je je uren rekenen, als hobby en/of amateur bakker doe je het echt in je eigen tijd ;-)

Echte bakkerWat vind jij, zijn dit ook jouw voornaamste redenen om te bakken? Schrijf je commentaar in de "Reacties" - zie hieronder


Lariekoek

Lariekoek

Een makkelijk en snel (rijstijd niet meegerekend) gebak om uit te delen bij een kinderfeest of bijvoorbeeld aan je collega's op je verjaardag.

Bewerktijd: 20 - 30 minuten
Baktijd: 30 - 35 minuten
Totale bereidingstijd: 3 uur

Lariekoek (*)

lariekoek ingredientenIngrediënten:
450 gr patent bloem
14 gr gist (2 x 7 gr zakjes)
10 gr zout
150 gr roomboter (3 x 40 + 1 x 30 gr)
225 gr gedroogd fruit - bijvoorbeeld rozijnen (3 x 75 gr)
60 gr licht bruine basterdsuiker (3 x 20 gr)
300 ml water
10 - 15 gr kristal of castor suiker

Bereiding:
Doe de bloem, het gist en het zout in een kom - zorg dat het zout niet direct in aanraking komt met de gist. Versnipper 30 gr boter door het mengsel en verwerk het met je vingers door de bloem zodat er geen boter meer te zien is. Voeg 3/4 deel van het water door het mengsel en maak er in de kom een samenhangend deeg van zodat alles is verwerkt en het loslaat van de kom. Voeg zonodig, in gedeeltes, de rest van het water toe, je hoeft niet al het water te gebruiken.

Keer het mengsel op een stevige ondergrond - keukenblad of keuken tafel - en kneed het zo'n 10 - 15 minuten lang. Het is en blijft een stug deeg, kneed het stevig totdat jet flexibel genoeg is om, als je er met je vinger in duwt, terug omhoog te komen.
Vorm het tot een bol, plaats het in een schone kom en dek de kom af met huishoudfolie. Laat het ongeveer 1.5 - 2 uur rijzen, totdat het volume twee keer zoveel is geworden.

gerezen deeg

Haal het gerezen deeg uit de kom en rol het uit tot je een lap hebt van ongeveer 30 x 30 cm (of 20 x 50 cm, maakt niet zoveel uit hoe de lap er uit komt te zien, als het maar rechthoekig of vierkant is).

lap deeg

3 ingrediënten zijn in 3 kleinere hoeveelheden verdeeld: boter, basterd suiker en gedroogd fruit. Het is de bedoeling dat elk 1/3 per keer over het deeg verspreid wordt.
Begin met de eerste 40 gr boter, versnipper deze over de lap - je kunt als je wilt de boter een beetje uitsmeren. 

boter versnipperd over de deeglap
Vervolg met de 30 gr basterdsuiker en strooi vervolgens de eerste 75 gr gedroogd fruit er over heen

basterdsuiker en rozijnen verdeeld over de deeglap

Vouw nu het deeg zo dat er 1/3 van het totaal onbedekt blijft, sla daarna het ongevouwen deel er over heen.

gevouwen deeglap

Rol het deeg een beetje plat/uit en versnipper de volgende 40 gr boter er op, gevolgd door weer 1/3 basterdsuiker en 1/3 gedroogd fruit. Vouw het deeg wederom zoals boven beschreven.

twee keer belegd en gevouwd
Je merkt dat elke keer als het het deeg vouwt er een andere vorm van komt. Versnipper nu de laatste boter over het deeg, wederom gevolgd door de basterd suiker en fruit. Vouw het deeg wederom, en rol het uit zodat het op een bakblik past. Bedek dit bakblik met bakpapier, leg het deeg er op en plaatst het geheel in een grote plastic zak of spreid er huishoudfolie over heen. Laat het deeg zo ongeveer 30 minuten opnieuw rijzen (veel zal het niet meer rijzen).

Lariekoek klaar voor in de oven

Verwarm de over tot 220 graden Celsius en bak de lariekoek in 30 - 35 minuten bruin. Haal de koek uit de over en bestrooi het direct met castor of kristal suiker (castor zit wat korrelgrootte betreft tussen poedersuiker en kristalsuiker in, erg bekent in Engeland). Laat de koek afkoelen, daarna kun je - en je collega's of kinderen - er van smullen.!

   Lariekoek

* Lariekoek is een Kaatje's verbastering van het Engelse Lardy-cake - een traditioneel provinciaals gebak (o.a Lancashire en Yorkshire strijden om de eer om het hun traditionele gebak te noemen).


Nieuwe categorie: Bakken voor Twee

Als fervent bakker loop ik af en toe tegen een probleem aan: wij zijn slechts met z'n tweeen in dit huishouden en vele recepten gaan van een grotere gezinssamenstelling uit.

Neem bijvoorbeeld een simpele cake, voordat deze door ons tweeen is opgepeuzeld is het al uitgedroogd. Een kleinere cake bakken kan natuurlijk altijd, maar vind maar eens een kleine cakevorm!

Recepten omzetten van 4 personen naar twee personen is altijd mogelijk, gewoon de ingredienten door twee delen. Maar wat doe je dan als in het originale recept slechts 1 ei wordt vermeld. De andere helft weggooien? Da's toch eeuwig zonde! 
Nee hoor, dat doe ik dus niet, ik heb ondervonden dat er tal van andere manieren zijn om 1 ei te "delen":

  • 1 groot ei wordt 1 middel groot ei
  • 1 middel groot ei wordt 1 klein ei
  • of je verminderd een ander vochtig ingredient (zoals melk of water) met ongeveer 5 ml

Bakken voor twee is echt leuk, vooral als je dan weet dat echt alles op gaat - zonder tegen heug en meug - en je niet met het overschot moet gaan zeulen naar buren, vrienden of familie.

Ik heb nu een aparte categorie aangemaakt binnen dit blog om die recepten uit te duiden die speciaal gevonden en/of veranderd zijn om smakelijk slechts met z'n tweeen van te genieten. 

 "Bakken voor Twee" is er ook voor jou!  Dus deel de hoeveelheid ingredienten in tweeen, of volg gewoon mijn recepten - meld je aan voor de nieuwsbrief (rechts boven op elke pagina)

bakken voor twee


Mijn Proefmei culinaire bijdrage - Aardboffee

Elke jaar viert Bergen op Zoom de 3 AAA's = aardbeien, asperges en ansjovis (met sinds vorig jaar een 4de A er aan gekoppeld - de Thoolse aardappel). Sinds 2007 wordt dit - en meer - volop onder de aandacht gebracht met Proefmei.

Aardboffee, een aardbeien-toffee taartIk dacht, laat ik ook eens culinair bezig zijn met een van de AAAA onderdelen en heb een Aardboffee (spreek uit als aardboffie, een variant op de banoffee) bedacht:

Ingredienten

Voor de bodem:
175 gr patent bloem
75 gr koude boter in kleine stukjes
3 eetlepels koud water

Voor de toffee
100 gr boter
100 gr licht bruine (riet)suiker
1 x 397 gr gecondenseerde melk 

Voor de toplaag
200 - 250 gr verse aardbeien
200 - 250 ml slagroom
zakje vanile suiker

Overige benodigdheden:
deeg-rol 
lage taartvorm 20cm (bij voorkeur met losse bodem, zoals een flan of quiche vorm)
bakbonen
mixer
plastic-folie
spuitzak met tuitje

Mix de bloem met de kleine stukje koude boter - ik neem altijd "echte" boter en geen margarine - in een kom totdat het kruimelig wordt. Het beste resultaat krijg je door de boter "in te wrijven" - maar zo snel mogelijk anders wordt het deeg to taai. 

meng de koude boter door de bloem tot kruimelsVoeg dan twee a drie eetlepels koud water toe zodat het op een zacht deeg gaat lijken. 

Rol het deeg uit op een bebloemde koude ondergrond - keukenblad bijvoorbeeld - en bedek dan de taartvorm. Druk het deeg in de opstaande rand goed aan en haal er de overtollige uitsteeksel af (kun je bewaren en er later kleine koekjes van bakken - of gewoon weggooien).

het deeg in de taartvorm draperenVouw er plastic folie omheen en leg de taarvorm minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 200C/Gas 6

Haal de taartvorm uit de koelkast, leg er bakpapier overheen en vul de vorm met bakbonen om "blind" te bakken.

blind bakken met bakbonen

Na 15 minuten in de oven haal je de bakbonen er uit en laat de taart nog ongeveer 5 minuten bakken om de bodem uit te laten drogen. Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen.

laat de afgebakken taart afkoelen

Voor de toffee vulling smelt je de boter met de suiker op een laag vuur totdat alle suiker opgelost is.

boter en suiker voor de toffee  de boter laten smelten, de suiker laten oplossen
Voeg er dan de gecondenseerde melk aan toe en blijf voortdurend roeren totdat het mengsel dikker wordt. Let goed op, het kan makkelijk verbranden als je niet goed roert of het op een te heet vuur staat. Normaal duurt het zo'n 10 minuten voordat het een dikke/stroperige massa wordt.

gecondenseerde melk erbij en dan maar goed roerenGiet de toffee vulling in de gebakken taartvorm en laat het afkoelen en verder indikken.

De toffee vulling in de taart verder laten afkoelen

"Ontbroek" de aardbeien, was ze en laat ze heel. Voeg het zakje vanile suiker toe aan de slagroom en klop deze totdat het een stevig geheel is.

Plaats de aardbeien ("kontje" naar beneden) in een cirkel op de toffee vulling:

De eesrte rij met verse aardbeien voor de aardboffeeLaat een randje vrij en vul de rest met de verse aardbeien. Doe de slagroom in de spuitzak en vul dan de rand met toefjes, verdeel de rest van de slagroom op het midden en - indien er over is - tussen de ringen aardbeien in.

Proefmei bijdrage: aardboffee, aardbeien-toffee taart

Haal nu de rand van de taartvorm af en zet het gebak in de koelkast om lekker fris te worden en dan...... smullen maar!

Volg Proefmei op Facebook en mis geen enkel evenement.


Het ge(m)(b)ak van Banoffee

Een van de laatste gebakken die ik in Engeland leerde kennen (en maken) komt van Mary Berry - DE bakvrouw bij uitstek daar en graag gezien jurylid bij Great British Bake Off). In het recept op de BBC webite stond helaas een foutje, wat de eerste poging grandioos deed mislukken, daar hadden ze 2 x 397 gr gecondenceerde melk weggeschreven, wat een te vloeibare toffee vulling te weeg bracht. Ach, weer wat geleerd, nooit klakkeloos een recept voor waar aannemen ;-)

Banoffee taart - naar Engels receptBanoffee, heel gemakkelijk en lekker gebak.

Ingredienten
Voor de bodem:
175 gr patent bloem
75 gr koude boter in kleine stukjes
2 a 3 eetlepels koud water

Voor de toffee
100 gr boter
100 gr licht bruine (riet)suiker
1 x 397 gr gecondenseerde melk (*1)

Voor de toplaag
1 grote banaan
200 - 250 ml slagroom

Ingredienten voor de banoffee taart

Overige benodigdheden:
deeg-rol
lage taartvorm 20cm (bij voorkeur met losse bodem, zoals een flan of quiche vorm)
bakbonen
mixer
plastic-folie

Mix de bloem met de kleine stukje koude boter - ik neem altijd "echte" boter en geen margarine - in een kom totdat het kruimelig wordt. Het beste resultaat krijg je door de boter "in te wrijven" - maar zo snel mogelijk anders wordt het deeg to taai. 

meng de koude boter door de bloem tot kruimelsVoeg dan twee a drie eetlepels koud water toe zodat het op een zacht deeg gaat lijken. 

Rol het deeg uit op een bebloemde koude ondergrond - keukenblad bijvoorbeeld - en bedek dan de taartvorm. Druk het deeg in de opstaande rand goed aan en haal er de overtollige uitsteeksel af (kun je bewaren en er later kleine koekjes van bakken - of gewoon weggooien).

het deeg in de taartvorm draperenVouw er plastic folie omheen en leg de taarvorm minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 200C/Gas 6

Haal de taartvorm uit de koelkast, leg er bakpapier overheen en vul de vorm met bakbonen om "blind" te bakken.

blind bakken met bakbonen

Na 15 minuten in de oven haal je de bakbonen er uit en laat de taart nog ongeveer 5 minuten bakken om de bodem uit te laten drogen. Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen.

laat de afgebakken taart afkoelen

Voor de toffee vulling smelt je de boter met de suiker op een laag vuur totdat alle suiker opgelost is.

boter en suiker voor de toffee  de boter laten smelten, de suiker laten oplossen
Voeg er dan de gecondenseerde melk aan toe en blijf voortdurend roeren totdat het mengsel dikker wordt. Let goed op, het kan makkelijk verbranden als je niet goed roert of het op een te heet vuur staat. Normaal duurt het zo'n 10 minuten voordat het een dikke/stroperige massa wordt.

gecondenseerde melk erbij en dan maar goed roerenGiet de toffee vulling in de gebakken taartvorm en laat het afkoelen en verder indikken.

De toffee vulling in de taart verder laten afkoelen

 

Snij de afgepelde banaan in dunne schijfjes en klop de slagroom - niet te stijf. Als de toffee vulling voldoende afgekoeld is, leg je de bananenschijfjes er op en dekt het af met de opgeklopte slagroom.

bananen er op  slagroom er over

Haal nu de rand van de taartvorm af - door het geheel op een verhoging te zetten, bijvoorbeeld het bakje van de bakbonen - schuif de taart op een bord (met of zonder taartbodem) en dat is dat - eet smakelijk!

Banoffee: gemakkelijk gebak - heel lekker

Als er iets overblijft zet je dit gewoon in de koelkast - wel binnen 2 - 3 dagen op eten hoor!

*1 = gecondenseerde melk vind je in Engelse supermarkten bij de bakspullen, dus ik hier in Nederland daar ook gezocht - en me rot gezocht. Toen eindelijk maar gevraagd en werd ik naar de Aziatische ingredienten gestuurd, waar de melk naast de sambal sauzen prijkte!

Ach ja, 's lands eer, 's lands wijs zullen we maar zeggen.