Nieuwe categorie: Bakken voor Twee
Waarom bakken zo leuk is

Lariekoek

Lariekoek

Een makkelijk en snel (rijstijd niet meegerekend) gebak om uit te delen bij een kinderfeest of bijvoorbeeld aan je collega's op je verjaardag.

Bewerktijd: 20 - 30 minuten
Baktijd: 30 - 35 minuten
Totale bereidingstijd: 3 uur

Lariekoek (*)

lariekoek ingredientenIngrediënten:
450 gr patent bloem
14 gr gist (2 x 7 gr zakjes)
10 gr zout
150 gr roomboter (3 x 40 + 1 x 30 gr)
225 gr gedroogd fruit - bijvoorbeeld rozijnen (3 x 75 gr)
60 gr licht bruine basterdsuiker (3 x 20 gr)
300 ml water
10 - 15 gr kristal of castor suiker

Bereiding:
Doe de bloem, het gist en het zout in een kom - zorg dat het zout niet direct in aanraking komt met de gist. Versnipper 30 gr boter door het mengsel en verwerk het met je vingers door de bloem zodat er geen boter meer te zien is. Voeg 3/4 deel van het water door het mengsel en maak er in de kom een samenhangend deeg van zodat alles is verwerkt en het loslaat van de kom. Voeg zonodig, in gedeeltes, de rest van het water toe, je hoeft niet al het water te gebruiken.

Keer het mengsel op een stevige ondergrond - keukenblad of keuken tafel - en kneed het zo'n 10 - 15 minuten lang. Het is en blijft een stug deeg, kneed het stevig totdat jet flexibel genoeg is om, als je er met je vinger in duwt, terug omhoog te komen.
Vorm het tot een bol, plaats het in een schone kom en dek de kom af met huishoudfolie. Laat het ongeveer 1.5 - 2 uur rijzen, totdat het volume twee keer zoveel is geworden.

gerezen deeg

Haal het gerezen deeg uit de kom en rol het uit tot je een lap hebt van ongeveer 30 x 30 cm (of 20 x 50 cm, maakt niet zoveel uit hoe de lap er uit komt te zien, als het maar rechthoekig of vierkant is).

lap deeg

3 ingrediënten zijn in 3 kleinere hoeveelheden verdeeld: boter, basterd suiker en gedroogd fruit. Het is de bedoeling dat elk 1/3 per keer over het deeg verspreid wordt.
Begin met de eerste 40 gr boter, versnipper deze over de lap - je kunt als je wilt de boter een beetje uitsmeren. 

boter versnipperd over de deeglap
Vervolg met de 30 gr basterdsuiker en strooi vervolgens de eerste 75 gr gedroogd fruit er over heen

basterdsuiker en rozijnen verdeeld over de deeglap

Vouw nu het deeg zo dat er 1/3 van het totaal onbedekt blijft, sla daarna het ongevouwen deel er over heen.

gevouwen deeglap

Rol het deeg een beetje plat/uit en versnipper de volgende 40 gr boter er op, gevolgd door weer 1/3 basterdsuiker en 1/3 gedroogd fruit. Vouw het deeg wederom zoals boven beschreven.

twee keer belegd en gevouwd
Je merkt dat elke keer als het het deeg vouwt er een andere vorm van komt. Versnipper nu de laatste boter over het deeg, wederom gevolgd door de basterd suiker en fruit. Vouw het deeg wederom, en rol het uit zodat het op een bakblik past. Bedek dit bakblik met bakpapier, leg het deeg er op en plaatst het geheel in een grote plastic zak of spreid er huishoudfolie over heen. Laat het deeg zo ongeveer 30 minuten opnieuw rijzen (veel zal het niet meer rijzen).

Lariekoek klaar voor in de oven

Verwarm de over tot 220 graden Celsius en bak de lariekoek in 30 - 35 minuten bruin. Haal de koek uit de over en bestrooi het direct met castor of kristal suiker (castor zit wat korrelgrootte betreft tussen poedersuiker en kristalsuiker in, erg bekent in Engeland). Laat de koek afkoelen, daarna kun je - en je collega's of kinderen - er van smullen.!

   Lariekoek

* Lariekoek is een Kaatje's verbastering van het Engelse Lardy-cake - een traditioneel provinciaals gebak (o.a Lancashire en Yorkshire strijden om de eer om het hun traditionele gebak te noemen).

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.