Onmisbare keuken hulpstukken
De lekkerste pannenkoeken maak je helemaal zelf

Het ge(m)(b)ak van Banoffee

Een van de laatste gebakken die ik in Engeland leerde kennen (en maken) komt van Mary Berry - DE bakvrouw bij uitstek daar en graag gezien jurylid bij Great British Bake Off). In het recept op de BBC webite stond helaas een foutje, wat de eerste poging grandioos deed mislukken, daar hadden ze 2 x 397 gr gecondenceerde melk weggeschreven, wat een te vloeibare toffee vulling te weeg bracht. Ach, weer wat geleerd, nooit klakkeloos een recept voor waar aannemen ;-)

Banoffee taart - naar Engels receptBanoffee, heel gemakkelijk en lekker gebak.

Ingredienten
Voor de bodem:
175 gr patent bloem
75 gr koude boter in kleine stukjes
2 a 3 eetlepels koud water

Voor de toffee
100 gr boter
100 gr licht bruine (riet)suiker
1 x 397 gr gecondenseerde melk (*1)

Voor de toplaag
1 grote banaan
200 - 250 ml slagroom

Ingredienten voor de banoffee taart

Overige benodigdheden:
deeg-rol
lage taartvorm 20cm (bij voorkeur met losse bodem, zoals een flan of quiche vorm)
bakbonen
mixer
plastic-folie

Mix de bloem met de kleine stukje koude boter - ik neem altijd "echte" boter en geen margarine - in een kom totdat het kruimelig wordt. Het beste resultaat krijg je door de boter "in te wrijven" - maar zo snel mogelijk anders wordt het deeg to taai. 

meng de koude boter door de bloem tot kruimelsVoeg dan twee a drie eetlepels koud water toe zodat het op een zacht deeg gaat lijken. 

Rol het deeg uit op een bebloemde koude ondergrond - keukenblad bijvoorbeeld - en bedek dan de taartvorm. Druk het deeg in de opstaande rand goed aan en haal er de overtollige uitsteeksel af (kun je bewaren en er later kleine koekjes van bakken - of gewoon weggooien).

het deeg in de taartvorm draperenVouw er plastic folie omheen en leg de taarvorm minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 200C/Gas 6

Haal de taartvorm uit de koelkast, leg er bakpapier overheen en vul de vorm met bakbonen om "blind" te bakken.

blind bakken met bakbonen

Na 15 minuten in de oven haal je de bakbonen er uit en laat de taart nog ongeveer 5 minuten bakken om de bodem uit te laten drogen. Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen.

laat de afgebakken taart afkoelen

Voor de toffee vulling smelt je de boter met de suiker op een laag vuur totdat alle suiker opgelost is.

boter en suiker voor de toffee  de boter laten smelten, de suiker laten oplossen
Voeg er dan de gecondenseerde melk aan toe en blijf voortdurend roeren totdat het mengsel dikker wordt. Let goed op, het kan makkelijk verbranden als je niet goed roert of het op een te heet vuur staat. Normaal duurt het zo'n 10 minuten voordat het een dikke/stroperige massa wordt.

gecondenseerde melk erbij en dan maar goed roerenGiet de toffee vulling in de gebakken taartvorm en laat het afkoelen en verder indikken.

De toffee vulling in de taart verder laten afkoelen

 

Snij de afgepelde banaan in dunne schijfjes en klop de slagroom - niet te stijf. Als de toffee vulling voldoende afgekoeld is, leg je de bananenschijfjes er op en dekt het af met de opgeklopte slagroom.

bananen er op  slagroom er over

Haal nu de rand van de taartvorm af - door het geheel op een verhoging te zetten, bijvoorbeeld het bakje van de bakbonen - schuif de taart op een bord (met of zonder taartbodem) en dat is dat - eet smakelijk!

Banoffee: gemakkelijk gebak - heel lekker

Als er iets overblijft zet je dit gewoon in de koelkast - wel binnen 2 - 3 dagen op eten hoor!

*1 = gecondenseerde melk vind je in Engelse supermarkten bij de bakspullen, dus ik hier in Nederland daar ook gezocht - en me rot gezocht. Toen eindelijk maar gevraagd en werd ik naar de Aziatische ingredienten gestuurd, waar de melk naast de sambal sauzen prijkte!

Ach ja, 's lands eer, 's lands wijs zullen we maar zeggen.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.